Hull i tennene

Home / Hull i tennene
Vi ønsker oss alle friske tenner hele livet. Og det er fullt mulig, men det krever litt innsats hver dag og at du går regelmessig til tannlege/tannpleier.
Noe av det tannlegen/tannpleieren ser etter, er om du har karies (tannråte) i tennene. Karies er den mest vannlige tannsykdommen. Hvis tenner som er angrepet av karies ikke blir behandlet, vil de etterhvert bli så ødelagt at det kan bli nødvendig å trekke dem.

Hvorfor får du karies?
Det er alltid bakterier i munnhulen og på tennene. Hvis bakteriene får ligge i fred og de får nok næring, vil de formere seg og utvikle seg til et sammenhengende, tykt bakteriebelegg som kalles plakk. Når du spiser eller drikker noe som inneholder sukker, danner bakteriene syre. Er det få bakterier og lite sukker, kan spyttet nøytralisere syren. Er det for mange bakterier og for mye sukker i munnhulen, vil syren angripe emaljen på tennene. Hvis bakteriebelegget blir liggende på tennene og du spiser og drikker søtt og syrlig mange ganger om dagen, må du regne med å få karies.

Hvordan utvikler karies seg? 
Karies er vanligvis en sykdom som utvikler seg langsomt, og i begynnelsen kan du ikke se kariesangrepet med det blotte øye. Etter en tid vil du se en hvitaktig flekk på tannen. Det betyr at emaljen begynner å løses opp, og skaden er synlig både på tannen og på røntgenbilder. Hvis ikke kariesangrepet blit stoppet på dette stadiet, vil det etterhvert utvikle seg til et hull. I første omgang kan du heller ikke kjenne at et kariesangrep er i gang fordi det ikke er noen nerver i emaljen. Hvis det får utvikle seg videre, når det inn i dentinet (tannbenet). Dentin er ikke så hardt som emalje, og derfor vil hullet utvikle seg raskere når det er kommet inn i dentinet. Midt inne i tannenligger pulpa, populært kalt *nerven*. Pulpa inneholder bindevev med blodkar og nerver. Hvis et hull blir så stort at det rekker helt in i pulpa, må tannen som regel rotfylles.

Hvordan stoppe et karies kariesangrep? 
Hensikten med tannlegens behandling er å stoppe kariesangrepet, slik at det ikke forsetter innover i tannen. Det kan gjøres på flere måter, avhengig av hvor stort det er. Hvis tannlegen/tannplaeieren har funnet et kariesangrep i et tidlig stadium, blir behandlingen forebyggende. Degir råd om bruk av fluor, renhold og kost- og spisevaner. Som regel vil de også pensle kariesangrepet med fluor og deretter kontrollere det regelmessig for å se om man på denne måten klarer å stanse kariesutviklingen. Hvis angrepet likevel går videre, eller det allerede er for stort når det blir oppdaget, må tannlegen borre for å fjernedet syke tannvevet. Hullet blir så fylt for at tannen skal få igjen sin opprinilige form, slik at du kan holde den ren og fri for bakteriebelegg.

Hvordan unngå å få karies? 
Ingen bakterier – ingen karies.

• Det blir ikke hull i en tann som er ren
• Men det skal svært lite bakteriebelegg til for at det skal bli hull i tennene hvis du ikke bruker fluor.
• Den beste og mest effektive forebyggelse er det du selv gjør hver dag.Du bør derfor pusse tennene grundig med fluortannkrem to ganger om dagen.
• Mange bør dessuten bruke tanntråd eller tannstikkere for å gjøre det helt rent mellom tennene.
• Tannlegen eller tannpleieren kan gi deg nødvendig veiledning i hvordan du skal gjøre det.

 

Vi lever av fornøyde kunder.

Se våre omtaler på Facebook før du bestiller time hos oss.